Ημερίδα

« Ο Romain Gary (1914-1980) και η εποχή του: ημερίδα στη μνήμη του συγγραφέα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του »

 

Je me suis bien amusé. Au revoir et merci.

Romain Gary, Vie et mort d’Emile Ajar

   Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του ρώσο-εβραϊκής καταγωγής, πολιτογραφημένου Γάλλου από το 1935, Romain Gary (/Emile Ajar), κατά κόσμον Roman Kacew (Βίλνιους, 8 Μαΐου 1914 – Παρίσι, 2 Δεκεμβρίου 1980). Πρόκειται για μία ιδιάζουσα περίπτωση στη γαλλική λογοτεχνία του 20ού αιώνα, που δεν αγαπήθηκε και καθιερώθηκε μόνο χάρη στα δεκάδες μυθιστορήματα, τις θεατρικές/κινηματογραφικές διασκευές των πεζών του, τα σενάριά του για τον κινηματογράφο· διακρίθηκε επίσης για την αντιστασιακή του δράση, την ανδρεία και τη μαχητικότητά του, την καριέρα του ως διπλωμάτη.  Πολυμήχανος και παιγνιώδης από τη φύση του, αρεσκόταν να εξαπατά το κοινό και τους κριτικούς με τα αενάως εναλλασσόμενα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα και τις επάλληλες, επινοημένες του λογοτεχνικές περσόνες, και μάλιστα μνημονεύεται μέχρι σήμερα για τη μοναδική στα χρονικά διπλή βράβευσή του με το βραβείο Goncourt.

   Το πλούσιο συγγραφικό του έργο καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα λογοτεχνικών ειδών και τόνων, από το δραματικό έως το σκωπτικό, την αυτοβιογραφία έως τη νεανική λογοτεχνία. Παράλληλα, εμπλέκει αριστοτεχνικά την πρόσφατη ιστορία (πόλεμοι, φασισμός, αντίσταση, στρατόπεδα συγκέντρωσης) με τα μείζονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της μεταπολεμικής Ευρώπης (αποαποικιοποίηση, μετανάστευση, φυλετικές διακρίσεις, ανεξιθρησκία, πολυπολιτισμικότητα, οικολογία), οικοδομώντας μέσω της γραφής ένα σύμπαν προσωπικής αναμέτρησης με τη συχνά ανίκητη ανθρώπινη μικρόνοια και μικροψυχία, ες άγραν της αξιοπρέπειας και της αδελφοσύνης.

   Στις 2 Δεκεμβρίου του 1980, σε ηλικία 66 ετών, ο Romain Gary επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ανήμερα της τραγικής αυτής απώλειας, 34 χρόνια μετά, ο Τομέας Λογοτεχνίας και το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. αποτίουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο του Romain Gary. Κύριος στόχος της ημερίδας είναι, μέσα από την αναδρομή στον ταραχώδη βίο και το πολυσχιδές έργο του συγγραφέα, να αναδειχθεί η ιδιαίτερη θέση που κατάφερε να κερδίσει στο λογοτεχνικό παλίμψηστο του περασμένου αιώνα ένας μέτοικος συγγραφέας που –εκτός από πολύγραφος και χαρισματικός– ενσάρκωσε και υπηρέτησε με συνέπεια τα ιδεώδη της γαλλικής δημοκρατίας και του πολιτισμού, εντός των οποίων ανατράφηκε και δημιούργησε.