Ομιλίες

Τα πρακτικά της Ημερίδας υπάρχουν δημοσιευμένα στο τευχος 17 του περιοδικού ΔΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ.

Μπορείτε να το δείτε σε ηλεκτρονική μορφή πατώντας εδώ.

Ακολουθεί το σημείωμα της έκδοσης:

Σημείωμα της διεύθυνσης του περιοδικού

Μετά την συνταξιοδότηση του κυρίου Γ. Φρέρη, διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας  του Γαλλικού Τμήματος και διευθυντή του περιοδικού επί σειρά ετών, η ετήσια ηλεκτρονική περιοδική έκδοση  ΔΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ συνεχίζει να εκδίδεται, με καινούργια διεύθυνση και νέα επιστημονική επιτροπή, η οποία θα ανακοινωθεί στο επόμενο τεύχος.

Μένοντας πιστό στους στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη διεύθυνση, το περιοδικό θα φιλοξενήσει στο 17ο τεύχος τις εργασίες της  ημερίδας-αφιέρωμα στον Romain Gary, με αφορμή το επετειακό έτος για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα (1914 – 1980).

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο  Τομέας Λογοτεχνίας και το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., με επιστημονική-οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από την Καθηγήτρια Μαρία Μακροπούλου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας, και την Επίκουρη καθηγήτρια  Ευγενία Γραμματικοπούλου. Τη γραμματειακή και ηλεκτρονική υποστήριξη, καθώς και μέρος της έρευνας για το αρχειακό υλικό, ανέλαβε ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ., με τη συμμετοχή ομιλητών διαφόρων ειδικοτήτων, καλλιτεχνών και του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας Η Υπόσχεση της αυγής (1970), σε σκηνοθεσία Jules Dassin, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Romain Gary.

Πληροφορίες για την ημερίδα, τον συγγραφέα και το έργο του, μπορείτε να βρείτε  στον τρίγλωσσο ιστότοτοπο:
http://echo.frl.auth.gr/romaingary

Θα θέλαμε, επίσης, να  πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας ότι το παρόν τεύχος, κατ’ εξαίρεση, κυκλοφορεί χωρίς επιστημονική επιτροπή, δεδομένου ότι φιλοξενεί αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου τα πρακτικά της ημερίδας, συμπεριλαμβανομένων και των εργασιών των φοιτητών, των οποίων η συνδρομή στην όλη εκδήλωση ήταν ιδιαιτέρως σημαντική.

Ευχαριστούμε  ακόμη όλα τα μέλη του Τομέα Λογοτεχνίας που συνέβαλαν στην οργάνωση και τη πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας, καθώς και τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΔΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ Μαρία Λιτσαρδάκη, Χρυσή Καρατσινίδου και Γκρατσιέλλα Καστελλάνου, που επιμελήθηκαν την έκδοση των πρακτικών. Ομοίως, ευχαριστούμε όλους τους ερευνητές, Έλληνες και ξένους, που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην επετειακή αυτή εκδήλωση.

Τέλος, την ευγνωμοσύνη μας εκφράζουμε στην Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης.

Μ. Μακροπούλου
Καθηγήτρια
Τομέας Λογοτεχνίας
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Α.Π.Θ.
Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας